Logo Stad Brussel

Samen doen we het hart
van Brussel sneller slaan !

Objectieven

VAN BRUSSEL EEN LEEFBARE STAD MAKEN

Ambitieus en dynamisch

Het eerste doel van deze voetgangerszone is het historisch centrum van de stad tot zijn recht te laten komen. Vroeger waren het Brouckèreplein, het Beursplein en de centrale lanen van Brussel prestigieuze plaatsen waar veel te beleven viel. De Brusselaars waren daar trots op. Met de jaren zijn die trots en dat prestige stilaan verdwenen en is in de plaats daarvan een grijze ruimte ontstaan die steeds meer verkeer aantrok.

De inrichting van de voetgangerszone is de impuls die nodig is voor een economische maar ook culturele en sociale heropleving van onze stad. 
Door dit project te verwezenlijken, zet de Stad zich in voor een modern, dynamisch en innoverend centrum.

Meer frisse lucht, groen en aangenaam om in te leven

Decennialang hebben auto’s het stadsbeeld bepaald in de historische kern van de stad. De binnenstad was in twee gedeeld door een stadssnelweg. Het was de hoogste tijd om actie te ondernemen om de openbare ruimte terug te geven aan de burgers (buurtbewoners, werkende mensen, toeristen en handelaars) zodat zij kunnen genieten van een gezondere stad en schonere lucht!

Vandaag kiest Brussel, net als andere Europese hoofdsteden, voor een andere, positievere beweging om de broeikasgassen terug te dringen en bij te dragen aan een betere leefomgeving. Het nieuwe stadscentrum wil gezelliger en groener zijn, met schone lucht, voor een betere gezondheid en meer welzijn voor iedereen.

Objectieven